- Advertisement -
- Advertisement -

Kazakstan: Möjligheter genom naturtillgångar och tillväxt

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Kazakstan är ett land med många möjligheter. De sitter på 50% av alla naturtillångar inom de forna Sovjetstaterna (förutom gasreserverna) och är det nionde största landet i världen. Men en av de viktigaste faktorerna är dess geografiska läge, där de genom sitt strategiska läge ligger mycket bra till för att kunna förse två av de största konsumenterna globalt. Kazakstan delar en 1500 km lång gräns mot Kina och hissnande 7000 km lång gränslinje mot Ryssland. Inte mycket är känt bland investerare i Väst om denna växande ekonomi, men Kazakstan förtjänar verkligen en närmare granskning. Kazakstans BNP har vuxit exceptionellt starkt under de senaste tio åren, även under ekonomiskt besvärliga år som 2009. Enligt statistik från OECD (se tabell nedan) har Kazakstans reala BNP-tillväxt överstigit Rysslands varje år med så mycket som 9% under det senaste decenniet, med 2008 som enda undantag.

Källa: Global Finance / OECD

BNP-tillväxt beräknad per capita visar att Kazakstan är bland de högst rankade av länderna i Central- och Östeuropa.

Källa: GustaviaDavegårdh Fonder

Vissa verkar ha uppmärksammat det tidigt. Utländska direktinvesteringar (Foreign Direct Investment, FDI) i Kazakstan var cirka 50 miljarder USD mellan 1998 och 2008, mer än de 43 miljarder USD investerade av utlänningar i Ryssland under samma period. Deras grannar värderar verkligen Kazakstan som en affärspartner som strävar uppåt. Under 2009 gjorde enbart Kina investeringar och gav lån på motsvarande 10 miljarder USD till Kazachstan, vilket motsvarar häpnadsväckande 10% av landets BNP. Och precis som det var med Balkan i början av förra decenniet, har den svenska fondförvaltaren GustaviaDavegårdh Fonder varit tidigt på plats och förvaltar en fond på temat Kazakstan och Centralasien sedan september 2010. “Balansen mellan värde och tillväxt är den gemensamma nämnaren i alla våra fonder” berättar fondens förvaltare Jens Alverö för oss. “Kazakstan är förmodligen lägre värderat än de flesta tillväxtländer. Det är till och med lägre värderat än Ryssland, som är ovanligt billigt för tillfället – i synnerhet med det nuvarande höga oljepriset”.

Kazakstan har varit ett politiskt stabilt land sedan det bildades 1991, med lugna gränser och utan imperialistiska ambitioner. En välutbildad befolkning på 16 miljoner, varav cirka 70% är muslimer, lever i en sekulär stat som är ett blomstrande exempel på hur mer än 50 etniciteter kan leva i harmoni.

Men det som gör hela investeringstemat så intressant är de nästan exempellösa naturtillgångarna som finns i och under Kazakstans jord, så väl som i de grunda vattnen i norra delen av Kaspiska havet. Enligt vissa estimat har Kazakstan de näst största reserverna av uran, krom, bly och zink, den tredje största reserven av mangan, den femte största kopparreserven och rankas bland topp tio för kol, järn och guld. De är också en exportör av diamanter. Det som kanske är viktigast för den ekonomiska utvecklingen är att Kazakstan för tillfället har den 11:e största bevisade reserven av både olja och naturgas.
Totalt sett finns det 160 fyndigheter med mer än 2,7 miljarder ton av petroleum. Provborrningar har visat att fyndigheterna längs den kaspiska kusten endast är en liten del av en mycket större fyndighet. Det sägs att det kan finnas så mycket som 3,5 miljarder ton olja och 2,5 biljoner kubikmeter gas i området. Totalt är estimaten för Kazakstans oljetillgångar 6,1 miljarder ton. De kazakiska oljereserverna är beräknade till 40 miljarder fat, hälften av Rysslands tillgångar. Dock finns det endast tre raffinaderier inom landet, belägna Atyrau, Pavlodar och Shymkent. Dessa har inte kapacitet att processa hela den totala produktionen av råolja, så mycket av det exporteras till Ryssland. Enligt U.S. Energy Information Administration producerade Kazakstan cirka 1.540.000 fat (245.000 m3) olja per dag under 2009.

Till skillnad från Ryssland var Kazakstan väldigt tidiga med att låta utländska investerare få tillgång till sina naturtillgångar. Chevron etablerade sig till exempel i landet 1993. Idag är flera av världens oljegiganter, så som Exxon Mobile, Shell, Total, ConoccoPhillips och ENI etablerade och driver projekt för oljeutvinning i landet. Genom sin export har den statliga investerings- och oljefonden (jämförbar med norska oljefonden) nu den största reserven av utländsk valuta i världen, per capita.

Några andra slumpmässiga och förvånande fakta: US Air Force har baser i Kazakstan, två kazakiska företag, ENRC med ett marknadsvärde på cirka 15 mdr USD och Kazachmys, ett koppargruvföretag (8 mdr USD) ingår i Londons FTSE index, Juri Gagarin blev den första människan i rymden när han lyfte i sin raket från Kazakstan, som idag har världens största uppskjutningsanläggning för rymdfarkoster. Landet är det den sjunde största producenten av spannmål i världen och under 2010 vann Yaroslava Shvedova från Kazachstan titlarna i damdubbel i Wimbledon och US Open.
Och: Kazakstans kreditbetyg höjdes till BBB+, det högsta bland de före detta sovjetstaterna och högre än Rysslands, av S&P i november 2011.
GustaviaDavegårdh Kazakstan och Centralasien fond ger en minimumexponering på 51% Kazakstan, resterande är fördelat på andra Centralasiatiska länder. Den svenskregistrerade fonden, som är en traditionell akteifond, har haft en guppig färd sedan starten i september 2010: under de första månaderna av förvaltning gav fonden en avkastning på +14% (index 5,0%), 2011 tappade den -32,9% av sitt värde (index -18,9%) och under de första veckorna av det nya året är den upp med 19,32% (16.3%). Mycket av fondens rörelser ska självfallet ses i ljuset av de volatila råvarupriserna under samma period. En stor del av fondens tillgångar är aktier inom råvarusektorn, så som olja- och gasföretag och gruvor.

Standard & Poors och MSCI följer båda Kazakstan och har det klassificerat som så kallad ”frontier market”.

Bild: (C) shutterstock—AlexRoz

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

First Non-Swedish Family Office Investment for Protean Small Cap

Stockholm (HedgeNordic) – About one year after the successful launch of their long/short equity fund Protean Select, Pontus Dackmo and Carl Gustafsson introduced a...

Atlant Högräntefond Leads Peers on Third Anniversary

Stockholm (HedgeNordic) – Around mid-March 2021, Swedish hedge fund boutique Atlant Fonder launched a UCITS-structured fixed-income fund investing in Nordic corporate bonds, drawing from...

Rhenman Welcomes Brummer & Partners Sales Veteran

Stockholm (HedgeNordic) – After close to 18 years as an institutional sales professional at Brummer & Partners, Tom Josephson is set to join healthcare-focused...

Untapped Potential in Symmetry’s Small-Cap Portfolio

Stockholm (HedgeNordic) – Small-cap-focused hedge fund Symmetry Invest has achieved an annualized return of around 20 percent over the past five years and over...

Navigating Asia-Pacific’s Transition to Sustainable Growth

Stockholm (HedgeNordic) – Emerging markets in the Asia-Pacific region, such as China, India, Indonesia, the Philippines, Thailand and Vietnam, have experienced significant economic expansion...

The Performance of US Equities in Election Years Over the Last Century

By Daniel Ung, Kartik Chawla, and Jędrzej Miklaszewski – SPDR: The 2024 US presidential election is on the horizon, and investors are keen to...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: Emerging Markets

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -